Kausiluontoisella alalla nähtävä huomista pidemmälle

Urheilubisneksessä – kuten monella muulla kausiluontoisella alalla – tulot ja menot juoksevat eri tahtiin kalenterivuoden aikana. Pesäpallon kestomenestyjä Sotkamon Jymy on luottanut jo vuosien ajan Monetorin asiantuntijuuteen kassavirran hallitsemisessa.

Hiukan stadionin katsomot vetävät touko-syyskuun välissä ihmisiä ympäri maakuntaa nauttimaan huippupesäpallosta ja ottelutapahtumasta. Näiden kuukausien aikana kerätään myös valtaosa superpesisjoukkueen tuloista.

– Kulut juoksevat kuitenkin 12 kuukauden ajan, joten kassan näkökulmasta tämä on haastava yhdistelmä. Tässä bisneksessä pitää pystyä elämään kausivaihtelun kanssa ja se on suurin syy, miksi olemme ulkoistaneet koko Jymyn taloushallinnon juuri Monetorille. He ymmärtävät alan erityispiirteet, SuperJymy Oy:n toimitusjohtaja Mikko Kuosmanen toteaa.

Pitkän yhteistyön aikana SuperJymyn liiketoimintaa on rakennettu määrätietoisesti kohti ympärivuotisuutta – on opeteltu näkemään talousasioissa huomista pidemmälle. Tänä päivänä liiketoiminta koostuu useista eri osa-alueesta: miesten superpesisjoukkueen kilpailutoiminnasta, sisällöntuotantopalveluista ja viihdetapahtumien järjestämisestä.

Kuosmanen korostaa, että huippu-urheilussa menestymiseen tarvitaan huippukumppanit myös kentän ulkopuolelle.

– Kun jokainen keskittyy omaan ydinosaamiseensa, saadaan paras lopputulos. Olipa kyse sitten budjetoinnista, laskutuksesta, taloushallinnon prosesseista tai liiketoiminnan kehittämisestä, Monetorista löytyy alan huippuammattilaisia.

Aito innostus mukana tekemisessä

Yhteistyön arvo rakentuu Kuosmasen mukaan paljon muustakin kuin numeroista ja toimivista taloushallinnon prosesseista.

– Monetorin kanssa on tunne, että apunamme on henkilöitä, jotka aidosti välittävät Jymystä ja haluavat aktiivisesti kehittää meidän toimintaamme. Käytännön työn kannalta koen tärkeänä, että puhelimessa on yksi numero, josta saan nopeasti vastauksia taloushallintoon liittyviin kysymyksiin. Ja se yhteys toimii myös toisin päin, eli Monetorista ollaan aktiivisesti yhteydessä ja kerrotaan, mikäli jokin asia vaatii reagointia tai toimisi paremmin eri tavalla tehtynä.

Vuodesta 2018 Jymyn toimitusjohtajana työskennellyt Kuosmanen kertoo saaneensa Monetorilta lisää pelimerkkejä myös omaan työhönsä.

– Osaaminen ja ymmärrys taloushallintoon on kehittynyt valtavasti. Onnistunut mentorointi on perustunut siihen, että aina ei tule valmista vastausta, vaan heillä on ammattitaitoa kysyä oikeita kysymyksiä, joiden kautta olen saanut löytää itse ratkaisun.

SuperJymyn taloushallinto on ulkoistettu Monetorille. Kirjanpidon ja palkanlaskennan lisäksi Monetor osallistuu budjetointiin, seurantaan ja kassanhallintaan yritysjohdon tukena. Olemme myös mukana kehittämässä yrityksen liiketoimintaa asiantuntijan roolissa.

Haaste:
Tulovirta osuu 3-5 kuukaudelle, mutta kulut juoksevat täydet 12 kuukautta.

Ratkaisu:
Taloushallinnon suunnitelmallisuus ja ympärivuotisen liiketoiminnan rakentaminen.

Hyöty:
Vahvan ja ympärivuotisen liiketoiminnan tuoma turva.

Urheilubisneksessä pitää pystyä elämään kausivaihtelun kanssa ja se on suurin syy, miksi olemme ulkoistaneet koko Jymyn taloushallinnon juuri Monetorille. He ymmärtävät alan erityispiirteet.

Mikko Kuosmanen, SuperJymy Oy

Pyydä tarjous